Neuvonta

 

Onko Sinulla kysyttävää allergioista, astmasta, ihosairauksista tai niiden kanssa elämisestä? Neuvonnasta saat henkilökohtaista ohjausta alan ammattilaisilta.

 

NEUVONTATUNNIT UUDELLA OLKA®-pisteellä keskussairaalassa

Mikkelin seudun Allergia- ja Astmayhdistys järjestää syksyn aikana avoimia ja maksuttomia neuvontatunteja, joihin voit vapaasti osallistua. Ohjaajana toimii yhdistyksen allergia- ja astmaneuvoja, sh Helena Pakkanen. Tunnit pidetään OLKA®-pisteellä, Keskussairaalan aulan vieressä olevassa  uudessa tilassa, Porrassalmenkatu 23, Mikkeli.

 

Uusinta tietoa siedätyshoidosta maanantaina 9.9 klo 16-17.30 OLKA®-pisteellä

Siedätyshoito on tehokas allergian hoitomuoto, jota annetaan pistoksina tai tabletteina. Neuvontatunneilla käsitellään siitepölyallergian siedätyshoitoa sekä pistiäis-, lemmikki ja pölypunkkisiedätystä. Harkitsetko siedätyshoitoa? Tule kuulolle.

 

Hyvät eväät astman hallintaan maanantaina 23.9 klo 16-17.30 OLKA®-pisteellä

Astma on yleisimpiä pitkäaikaissairauksia niin lapsilla kuin aikuisilla. Astmaohjausta ja käsitellään astmatutkimuksen polkua sekä käydään läpi omahoitotuotteita. Sopii uusille ja tukea kaipaaville, myös läheisille.

 

Astman omahoidon tukeminen keskiviikkona 9.10 klo 17-18.30 OLKA®-pisteellä

Valtaosa astmaa sairastavista pystyy oikein hoidettuna elämään normaalia, aktiivista elämää. Sopii uusille potilaille sekä tukea kaipaaville, käsitellään omahoitoon liittyviä asioita. Sopii myös läheisille. Mukana  myös proviisori Heli Raatikainen.

 

RASVAUSPAJA  -  aika muuttaa ihoa to 17.10 klo 13.—14.30  Hirvensalmen seurakuntakoti, Sysmäläntie 1, Hirvensalmi. 

Asiaa ihon perushoidosta ja -voiteiden käytöstä. Iho on ihmiselle tärkeä elin, se pitää kudokset koossa sekä suojaa ja peittää. Iho on osa elimistön puolustusjärjestelmää ja ajan myötä iho muuttuu.

 

 

Käsi-ihottuma  -luento ja neuvonta maanantaina 21.10 klo 16-17.30 OLKA®-pisteellä

Iho rikki? Käsien iho on päivittäin alttiina erilaisille aineille. Ihottumaan on monia syitä ja pitkään jatkuessaan voi olla suuri vaikutus elämänlaatuun. Tunneilla käydään läpi eri käsi-ihottumat, niiden hoitoa ja ehkäisyä. Rasvanäytteitä saatavana.

 

Ruoka-allergia -tietoilta maanantaina 4.11 klo 16-17.30 OLKA®-pisteellä

Allerginen reaktio voi periaatteessa syntyä mistä vain ruoasta, jonka sisältämälle aineosalle henkilö herkistyy. Käsitellään yleisimmät haasteet ruoka-allergiaperheissä sekä yleisesti lasten ja aikuisten ruoka-allergioita.

 

IHON HYVINVOINTI –teemapäivä ma 11.11 klo 11.– 14.00   OLKA®-pisteessä

Ohjeistusta ihon hoitoon, esitellään mm. uutuuksina kutisevaihoisen lapsen yövaate, puuvillaisia pehmoisia aikuisten asuja, ihonpuhdistustuote ilman kemikaaleja ja happivettä sekä sensitive tuotteita. Arvontaa ja maistiaisia.

 

Luento: VOIDEVIIDAKKO  to 14.11 klo 17. –18.30 os. Hallituskatu 7A, 3 krs, Mikkeli (Martat ovisummeri). 

Asiaa perusvoiteista ja niiden valinnasta, valintaan vaikuttavista tekijöistä ja kutisenvan ihon noidankehästä, mitä on humektantit ja mihin tarkoitukseen. Ihon mikrobiomi.

Luennon jälkeen yhdistyksen syyskokous.

 

Kemikaaliton siivous ma 25.11 klo 16.30 – 18.00 OLKA®-pisteellä

Tutustumme keittiön ja kylpyhuoneen kemikaalittomaan siivoukseen. Syvälle huokosiin ylettyvän kemikaalittoman puhdistuksen keittiösi  ja kylpyhuoneesi voi olla puhdas hetkessä vain vettä käyttämällä. Päivi Hotinen esitelmöi.

Ma 20.1.2020 klo 16.30 – 18.00 Kemikaaliton yleissiivous ja ulkotilojen siivous OLKA®-pisteellä

 

 

Mikkelin seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen neuvonta

puh. 0442579036 maanantaisin klo 17 –18.00, helena.allergia@gmail.com  /  sh Helena Pakkanen. Neuvonta on ilmaista ja normaali puheluhinta.

 

Allergia– Iho ja Astmaliiton allergia- ja astmaneuvonta

puh. 0600 144 19  ma-ke klo 10-14  (0,87 e/min + pvm) allergianeuvoja@allergia.fi Numeroon vastaavat  sh Anne Vuorenmaa ja sh Kaisa Toikko. Neuvonta palvelee myös sähköpostitse. Kysymyksiin pyritään vastaamaan viikon sisällä.

 

Ihoneuvonta

puh. 0600 413 146   ma klo 10-12, ke klo 10-12 ja pe klo 13-15  (0,86 €/min + 1€/puhelu + pvm/mpm) Neuvontanumerosta saa neuvoja ihoa ja ihosairauksien hoitoa koskevissa asioissa. Puheluihin vastaa erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo.

 

Sosiaaliturvaneuvonta

puh. 045 114 4459  ke klo 10-14  risto.heikkinen@allergia.fi  Erityissuunnittelija Risto Heikkinen vastaa kysymyksiin, jotka liittyvät yhteiskunnan tarjoamiin tukiin ja palveluihin. Lisäksi häneltä voi pyytää apua tukien hakemiseen ja muutoksenhakuun sähköpostitse.

 

Iho- ja kosmetiikkaneuvonta

puh. 010 279 0991  kosmetiikka@allergiahelsinki.fi  Maksuttomasta iho- ja kosmetiikkaneuvonnasta voit kysyä kosmetiikka-allergioista ja ihon-hoitoon liittyvistä asioista. Kysymyksiin vastaa farmaseutti, kosmetologi Merike Laine. Helsingin allergia- ja astmayhdistys ylläpitää myös kosmetiikan allergiaportaalia. Portaalista saat haettua kosmetiikkasarjojen tuotetietoja itsellesi sopivien tuotteiden löytämiseksi.

 

Ruoka-allergianeuvonta

puh. 045 235 2861  ma-to klo 10-14  Ruoka-allergiakysymyksiin vastaa dieettikokki, restonomi (AMK) Tuula Jokinen.   Erimenu-palvelusta erityisruokavaliota noudattavat voivat hakea helposti omaan ruokavalioon sopivia ruokaohjeita.

 

Sopeutumisvalmennuskursseja allergiaa, astmaa ja ihon sairauksia sairastaville ja heidän läheisilleen

 

Tulevat aikuisten kurssit:

Astmaa ja/tai atooppista ihottumaa sairastavat aikuiset (liikuntapainotteinen) 27.-29.9.2019

Astmaa, allergiaa ja atooppista ihottumaa sairastavat työikäiset 11.-15.11.2019

Astmaa, allergiaa ja atooppista ihottumaa sairastavat eläkeikäiset 11.-15.11.2019

Aurinkopainotteiset sopeutumisvalmennukset Kanarialla talvi 2019-2020

 

Tulevat lapsiperheiden ja nuorten kurssit:

Ihosairauksia sairastavat lapsiperheet 4.-6.10.2019

Astmaa sairastavat lapsiperheet 25.-27.10.2019

Ihosairauksia sairastavat lapsiperheet (Kela) 4.-8.11.2019

Atooppista ihottumaa sairastavat lapsiperheet 29.11.-1.12.2019

 

Sopeutumisvalmennuskurssit ovat tavoitteellista sosiaalista ja lääkinnällistä kuntoutusta. Kursseilla saa tietoa sairauksista ja niiden hoidosta, kuntoutuksesta ja muista palveluista. Kursseilla tapaa muita allergiaa, astmaa tai ihon sairautta sairastavia, joiden kanssa voi jakaa kokemuksia ja saada vertaistukea.  Kurssit tarjoavat myös mahdollisuuden virkistäytyä ja saada voimavaroja arkipäivän elämään. Sopeutumisvalmennuskurssien ohjelma pyritään muokkaamaan mahdollisimman pitkälti hakijoiden tarpeiden ja tavoitteiden mukaan.

Kurssien ohjelmassa on tietopainotteisia luentoja sekä erilaista ryhmämuotoista toimintaa, kuten keskustelu-, rentoutus- ja liikuntaryhmiä. Osassa kursseista on mahdollisuus myös yksilölliseen ohjaukseen.

Aurinkopainotteinen sopeutumisvalmennus on tarkoitettu vaikeaa ja keskivaikeaa atooppista ihottumaa sairastaville. Kurssit järjestetään ilmastollisesti suotuisissa olosuhteissa Kanariansaarilla.

 

Valtakunnalliset kurssit on tarkoitettu kaikille Suomessa vakituisesti asuville. Kurssit järjestetään STEA:n (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) ja KELA:n tuella.

Kursseille haetaan sähköisesti osoitteessa www.allergia.fi/kuntoutus. Hakulomakkeet voi myös tulostaa verkkosivuilta ja lähettää postitse osoitteeseen: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry/kuntoutussuunnittelija, Paciuksenkatu 19, 00270 Helsinki. Tarkista hakuajan päättymisajankohta verkkosivuilta.

Lisätietoja p. 09 473 351 www.allergia.fi/kuntoutuskuntoutus@allergia.fi

 

Kaipaatko tietoa ja taitoa sairautesi hoitoon? Tuntuisiko verkkokurssi hyvältä vastaukselta tarpeeseesi? Verkkokursseilla saat asiantuntija-alustuksia, tehtäviä sekä vahvan vertaiskeskustelun.

Kurssin aikana teet tehtäviä verkkosivuilla tai kännykkään ladattavan sovelluksen kautta. Tehtäviin, kuten videotietoiskujen katsomiseen, omiin pohdintoihin, käytännön harjoituksiin sekä vertaiskeskusteluihin on hyvä varata hetki aikaa lähes joka päivä. Tehtäviin menee aikaa viikossa noin pari tuntia. Hakuaika verkkokursseille alkaa muutama viikko ennen kurssin alkua. Seuraa ilmoittelua Allergia-, iho- ja astmaliiton some-kanavissa.

 

Tulevat verkkokurssit

Valoherkät 30.9.-28.10.2019

Astma 14.10.-18.11.2019

Ruoka-allergiaa sairastavat lapsiperheet 4.11.-2.12.2019

 

 

Terveysaiheisia linkkejä:

Evira, Elintarvikkeet
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/

Terveyskirjasto
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti

THL, Ravitsemus
http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/aiheet/ravitsemus

Elintarvikkeiden koostumustietopankki, Fineli
http://www.fineli.fi/